Det er altid en stor ting i ens liv, når man skal til at tage kørekort, da dette betyder, at man får en ny form for frihed, man ikke før har oplevet, og nu ser det ud til, at unge mennesker rundt i Danmark kan se frem til at kunne tage kortet et år tidligere. Det er lidt over et år siden, at regeringen påbegyndte en prøveperiode på 3 år som skulle gøre det muligt for unge danskere på 17 år at tage kørekort. Denne ordning er blevet inspireret af lignende ordninger fra udlandet som viser, at der sker færre ulykker blandt unge som har taget kørekort som 17-årig. Læs mere om bilkørekortet her.

Erfaren ledsager

De 17-årig kan dog endnu ikke bare sætte sig alene ind i bilen og køre en tur, selvom de teknisk set har fået deres kørekort. De 17-årige bilister skal nemlig ledsages af en erfaren bilist, indtil de fylder 18. Den erfarne bilist skal være med, så bilisten føler sig mere tryg og har en at spørge, hvis vedkommende skulle komme i tvivl. Det er netop denne betingelse der har været med til at nedsætte antallet af uheld blandt unge bilister.

Betingelser for ledsageren

Det er dog ikke alle bilister som kan agere ledsager for den 17 – årige, da vedkommende skal have en bestemt mængde erfaring. Ledsageren skal som minimum være fyldt 30 år og have haft kørekort til bil i 10 år. Denne regel eksisterer, da 18 – årige unge med lige så lidt erfaring ikke skal have lov til at være ledsagere. Udover dette så skal ledsageren altid være klar til at kunne overtage rettet, hvilket vil sige, at vedkommende skal have sit kørekort med og ikke må være påvirket af alkohol eller stoffer.

Succeshistorie

Indtil videre mener regeringen, at dette ene år af prøveperioden har været en sådan stor succes, at de allerede nu overvejer at gøre det til en permanent løsning. Dette er vurderet på, at der er sket et fald i mængden af ulykker blandt unge bilister.