Psykisk sygdom i familien

Flere og flere danskere kæmper med psykiske sygdomme, og vi er meget mere åbne om det end tidligere. Men psykisk sygdom er stadig et stort tabu, og mange ved ikke, hvad de skal stille op med en psykisk syg. Men jo mere du ved om sygdommen, jo nemmere er det for dig og resten af familien at leve med den. I denne artikel tager vi udgangspunkt i skizofreni, som rammer cirka 1 % af befolkningen, men mange af tingene gælder for flere psykiske sygdomme.

Skizofreni er uforudsigeligt

Det mest frustrerende ved mange psykiske sygdomme er, at de er uforudsigelige. Vi ved stadig ikke, hvorfor folk bliver skizofrene, eller hvad man kan gøre for at undgå det. Der er såkaldte sårbarhedsgener, som øger risikoen for at få skizofreni, men der er formentligt også en hel del gener, der har den modsatte virkning.

Man ved dog med sikkerhed, at skizofreni er arveligt, og risikoen for at få det øges, jo tættere man er i familie. Arveligheden er dog langtfra 100 %. Derfor er det i høj grad også miljø, der spiller ind. For eksempel øges risikoen, hvis der har været komplikationer under fødslen eller hvis man har røget hash, før man fyldte 15. Hvor i landet eller verden, man vokser op, kan også spille en rolle.

Skizofreni kan helbredes

Det er langtfra alle tilfælde af skizofreni, der bliver helbredet, men det er ikke umuligt. Cirka 20 % bliver kureret, mens mange andre blot lærer at leve med sygdommen. Medicin kan ikke kurere skizofreni, men det kan hjælpe med at holde symptomerne nede. Og meget tyder på, at psykotiske episoder forværre både sygdommen og chancen for at blive helbredt, så det gør en stor forskel at undgå psykotiske episoder.

Læs mere om behandlingen her.

Fordi skizofreni er en meget kompleks, uforudsigelig og potentielt farlig sygdom, er det vigtigt, at man kommer i behandling. Det kan for eksempel ske på et bosted, hvor der tilbydes terapi og professionel hjælp. På den måde kan resten af familien også få en pause fra patienten, fordi det kan være meget hårdt at leve med en psykisk syg – ligesom det kan være hårdt at indgå i en almindelig familie, når man er psykisk syg.