Far og søn closeup

Psykiske lidelser er et stort problem i Danmark, og der er mange hundrede tusinde der har ondt i psyken. For selvom vi er et af verdens mest lykkelige lande, er vi også et af dem med det højeste forbrug af eksempelvis lykkepiller. Et af de helt store problemer ved psykiske lidelser, er at de ikke kun rammer, der der har lidelsen. De rammer også dem der er omkring dem. Især dem der er tættest på, kan blive ramt meget hårdt.

Kan splitte familier

Hvis en person rammes af en af psykisk sygdom, hvilket kan være alt fra en depression til en spiseforstyrelse eller noget helt tredje, er det altså hele familien der bliver ramt. Der findes mange forskellige lidelser, som man kan blive ramt af. Du kan læse om nogle af dem hos denne psykolog i Aalborg. Nogle gange skal man holde øje med nogle symptomer, hvis man mistænker nogen i familien, for at være i fare for at udvikle en lidelse.

Hvis mor eller far lige pludselig opfører sig helt anderledes end de plejer, eller har svært ved at komme ud af sengen eller er holder op med at smile kan det være svært at forstå.

Især hvis der er små børn i ligningen, kan det være alvorligt. En psykisk lidelse kan nemt munde ud i et svigt af barnet, selvom det på ingen måde er tilsiget. Hvis man af den ene eller anden grund har svært ved at tage vare på sig selv, kan det være helt uoverskueligt, at skulle tage vare på andre.

Hvis mor lige pludselig også skal tage sig af far, eller far skal give ekstra meget opmærksomhed til mor, forsvinder denne opmærksomhed måske helt utilsigtet fra de børn, der i lige så høj grad har brug for den.

Hele familien skal måske behandles

Når en familie på den ene eller anden måde bliver ramt af en psykisk sygdom, er det derfor også vigtigt at huske på, at det ikke blot er en person, der rammes – det er hele familien.

Det betyder også, at det kan være nødvendigt at hele familien kommer i behandling. Naturligvis ikke på samme måde, men at alle i familien bliver sat ind i problemet og lidelsen. Det kan være svært for en dreng på 4 år at forstå, hvis mor har fået en depression og det kan være svært at forklare. Det er derfor vigtigt at man henvender sig til fagfolk, der kan hjælpe med at gøre det forståeligt – også for de små i familien.

Jo bedre alle forstår problemerne, jo bedre chance er der også for, at man kommer igennem de som en familie.